22.04.2014

Sałatka z pęczaku burakow i fety


Święta święta i po świętach...
Na przyszłe postaram się poprawić z przepisami,
w te korzystałam z inspiracji innych, gdyż nie było czasu na eksperymentowanie.
No i czas skończyć ze świątecznym obżarstwem, więc proponują pyszną, lekką, witaminową sałatkę
na lekki posiłek - lunch, kolacja ?

Na 2 duże porcje albo 3 mniejsze potrzebujemy:

2 szklanki ugotowanej kaszy pęczak
2 średnie buraki (upieczone lub ugotowane)
1 małą cebulę czerwoną
2 łodygi selera naciowego
1 pomarańczę
2 łyżki uprażonych pestek dyni
2 plastry sera typu Feta (opcjonalnie)

Dressing:
2 łyżki oliwy, 1łyżeczkę octu balsamicznego, sól, cukier do smaku


Ugotowałam kaszę w proporcji 1:2 (kasza:woda).
Cebulę pokroiłam w kostkę, selera w cienkie talarki, buraki w nieregularną kostkę.
Pomarańczę pozbawiłam białych części, żeby nie było gorzko.
Pestki dyni uprażyłam na suchej patelni na rumiano.
Wszystko wymieszałam, polałam dressingiem.


 Można podać z serem (wtedy dajemy mniej soli) ale bez sera jest równie smaczna.


Na ciepło lub na zimno - w każdej postaci jest ok.
Przetrwa bez problemu 2 dni w lodówce.

 Smacznego i łagodnego powrotu do obowiązków Wszystkim życzę :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło, jeśli zostawisz coś od siebie w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...