30.06.2014

Kalafior zapiekany pod migdałową "bułką tartą"


Witam słonecznie w ten ponury poniedziałek :)
Na szczęście mimo aury sezon na pyszne owoce i warzywa trwa w najlepsze,
więc dzisiaj bardzo prosty sposób na kalafiora. Bardzo go lubię ale nie przepadam za smakiem tartej bułki,
która mu często towarzyszy. Zrobiłam więc dla niej alternatywę w postaci tartych migdałów.
Obecnie można je kupić w zasadzie w każdym większym sklepie spożywczym.

Na porcję dla 2 osób potrzebujemy:

1/2 dużego kalafiora
2 jajka 
3 łyżki tartych migdałów
1 łyżkę oleju kokosowego lub masła roztopionego
sól, pieprz


Oczyściłam kalafiora. Podzieliłam na mniejsze różyczki.
Ugotowałam na parze do miękkości al dente, czyli żeby był jeszcze chrupki.
Ja akurat taki lubię ale możecie ugotować do takiego momentu, jaki sami lubicie. 
Jeśli nie ma pod ręką niczego do gotowania na parze (garnka, parowaru albo zwykłego sitka), 
można go spokojnie ugotować w wodzie i potem odcedzić na durszlaku.
 Ułożyłam ugotowanego kalafiora w naczyniu żaroodpornym.
Polałam mieszanką roztrzepanych z przyprawami jajek, oleju kokosowego i migdałów.
Zapiekałam 35 minut w 170 stopniach z termoobiegiem.


Można jeść samodzielnie lub z dodatkami, np w postaci kurczaka w kopercie (klik).
Ugotujcie kalafiora tak, by dopasować jego miękkość do swoich gustów bo w trakcie pieczenia
nie zmięknie już bardziej. Można pominąć tłuszcz ale pamiętajcie,
że to on jest nośnikiem witamin i minerałów w naszym organizmie.
Smacznego :)

Wegetariański obiad III

10 komentarzy:

  1. Rewelacyjny pomysł z tymi migdałami do kalafiora, sama bym na to nie wpadła, ale chętnie wykorzystam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja właśnie takiego chrupiącego lubię najbardziej. Brakuje mi tu jeszcze kilku różyczek brokuła. Wspaniały pomysł na lekki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kulinarne,, niebo w gębie,, :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taką bułkę tartą to ja rozumiem! Fajny i zdrowy zamiennik, przepis zapisuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmm... kalafior z migdałami zdecydowanie do mnie przemawia!

    OdpowiedzUsuń
  6. kocham kalafiora... <3 wiem, że ten przepis podbiłby moje serce.. :) Cud, miód, maaalina!
    I jeszcze z migdałami!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię gotowanego kalafiora z bułką tartą, ale ta migdałowa "kołderka" jest równie ciekawa :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaki apetyczny wegetariański obiad! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Koniecznie wypróbuję wersję z taką "tartą bułką".

    OdpowiedzUsuń

Miło, jeśli zostawisz coś od siebie w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...