12.08.2014

Magiczna fasolka, chrupki z parmezanu i pistacje


Uff, pogoda daje żyć. Jest naprawdę przyjemnie i można coś nowego pichcić :)
Przy ostatniej wizycie na bazarku ujrzałam ciemno fioletową fasolkę szparagową.
Pytam więc sprzedawczyni, cóż to jest, prawie czarnego koloru fasolka...? 
Dowiedziałam się, że ta fasolka po ugotowaniu zmienia kolor i robi się zielona !
Wow, nie mogłam więc przejść koło niej obojętnie bo toż to jak magia przecież.
Nie lubię jednak fasolki z tartą bułką, więc wymyśliłam dla niej posypkę.
Słoność sera i jego chrupkość w połączeniu z jedwabistą, lekko orzechową 
w smaku fasolką i pistacjami daje niezwykłe doznania dla podniebienia.


Na jedną porcję potrzebujemy:

dowolną ilość fasolki 
(dla każdego wg pojemności żołądka :P)
20 g parmezanu 
(lub innego twardego sera)
20 g wyłuskanych już pistacji, czyli 40 g w skorupkach
(średnio jest 1:1 skorupek i orzechów)
1 łyżeczka ulubionej oliwy

Fasolka przed gotowaniem wyglądała tak:


Fasolkę pozbawiłam końcówek, umyłam, ugotowałam al dente
ale tu rzecz wedle gustu. Może wolicie bardziej miękką ?
Parmezan starłam na średnich oczkach na papier do pieczenia, 
który włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na jakieś 3 minuty. 
Trzeba mu się bacznie przyglądać bo szybko się przypala i będzie może bardziej chrupki 
ale niesmaczny. Po wyjęciu z piekarnika lekko pokruszyłam palcami taflę sera.
Pistacje wyłuskałam ze skorupek, lekko potarłam w dłoniach, by pozbawić ich części soli.
Posiekałam nożem na drobniejsze kawałki.
Fasolkę skropiłam oliwą, posypałam chrupkami i pistacjami.
Dooooobre było :)


Fasolkę tę trudno upolować ale jeśli tylko Wam się uda, to bierzcie od razu.
Jest dużo smaczniejsza od zielonej i żółtej, za którą osobiście nie przepadam.
Smacznego !

4 komentarze:

  1. O takiej fasolce nigdy nie słyszałam. Jak ją gdzieś znajdę to kupię na pewno, bo mnie zaintrygowała :D
    Fajny pomysł z tym chrupkim parmezanem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko co uwielbiam :)
    Ja lubię twardą fasolkę, rozgotowanej nie zjem :P
    A ta ma fajowy kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna ta magiczna fasolka ale jeszcze jej nie widziałam; najbardziej też lubię zieloną :)
    Ciekawie podana, pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Play Online Casino | | BoCasino
    You can play online casino games for fun at BoCasino and 메리트카지노총판 other 샌즈카지노 popular casino sites in Canada. You can place a virtual 카지노 bet and receive a welcome bonus when you place a

    OdpowiedzUsuń

Miło, jeśli zostawisz coś od siebie w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...